ERLEND
juuksed.jpg

Eesti maakondade GEOJSON lihtsateks kaartide valmistamiseks

Erlend EelmetsMonday 07 December 2020

Sissejuhatus

Vahel on vaja luua infokaarte. Nende aluseks on sul tihtipeale mõne suure firma aluskaardid. Google, Bing, Apple, Yandex jne. Selleks aga et neid kasulikuks muuta tuleb neile oma kihiga asju peale panna. Selleks on hunnik erinevaid tööristu sõltuvalt, mis iganes platvormile seda asja toodad. On olemas asjad naguLeaflet, OpenLayers, MapBox, Google maps või siis isegi minimalistlik Modest Maps. Igalühel neist on oma iseärasused.

Geomeetria kiht

Aluskaardile lisame aga peale natukene kahemõõtmelist geomeetriat. Selleks on meil vaja luua kujund. See on aga selline nikerdav töö, mille keegi kindlasti on kunagi juba ära teinud. Eesti maanteamet on selle töö ära teinud ja tulemused teinud avalikuks oma Geoportaalis. Paraku aga ei ole need formaadid aga alati kõige mugavamad, et kasutada arenduses. Nad on ebamugavates formaatides ja tihtipeale liiga detailsed. Tore on et see 2d kujund Eestist on ideaalse täpsusega aga kui fail on liiga suur on see lihtsalt ebapraktiline. Ei saa oodata, et iga kord kui keegi tahab veebilehte, mobiiliäppi või mõnda muud visualatsiooni näha peab ta alla laadima megabaitide või gigabaitide kaupa kujundi informatsiooni. Kasutajal ei ole seda täpsust vaja. Piisab ka lihtsamatest kujundidest.

Probleemi lahendus

Kuna olin ise alles hiljuti samas olukorras ning otsisin hea suurusega faili. Otsisin Eesti maakondade faili, mida saaksin kasutada React Native äppis kaardil. Mul oli vaja Eesti geomeetriat, maakondade jooni ning seda võimalikult kerges pakendis, mida saan kasutada React Native teegis. Leidsin ainult asju, mis olid vales formaadis või liiga detailsed. Seega tegin endale sobivas mahus kaardi geomeetria. Paarsada kilobaiti raske geomeetria GEOJSON formaadis. Jagan siinkohal faile juhuks kui kunagi tulevikus kellelgi neid tarvis on.

Eesti maakonnad JSON

Eesti maakonnad GEOJSON

Some more reading
Erinevate Eesti riigi API-de kogumik
Eesti maakondade GEOJSON lihtsateks kaartide valmistamiseks
How to write your own Clear History extension for Firefox or Chrome